RAILWAY STREET, ALTRINCHAM

PLANNING PERMISSION ACHIEVED ON TOWN CENTRE MIXED USE DEVELOPMENT IN ALTRICHAM, GREATER MANCHESTER

Railway Street, Altrincham, Cheshire

The development of the building form had to relate to the wider urban scale and clearly identified planning objectives. The building itself is composed of distinct and separate parts and a hierarchy of several elements had to be developed. The cranking of the building splits the overall mass into two smaller elements, while the glass ‘slot’ which wraps down from the upper levels to form an ‘L’ shape provides a break between the proposal and the adjoining new residential block to maintain this break in scales. The treatment of the elevation reinforces this necessary break by the introduction of a darker material which then wraps along the elevation closest to the bank to provide a visual link, and a functional canopy, to the Goose Green area behind. The scale and location of this link are appropriate and sympathetic to the setting of the bank and are intended to mediate the scale between the Railway Street elevation and the more intimate scale associated with Goose Green. Furthermore, the setting back of the plinth element adjacent to the bank has provided spill out space to the ground floor retail units which will help to animate the streetscape. This breaking down in scale is used to even greater effect to the Goose Green elevation to ensure the massing and composition of the elements respect the scale and character of area. The choice of materials has been carefully considered to provide a palette of sufficient tone and contrast to complement and enhance the existing streetscape.